Wat wij doen

Loes en Henk runnen in Schiebroek een alternatieve voedselbank. Uitdeelpunt Schiebroek: voor mensen die moeite hebben om rond te komen. 

Loes Zwarts:

““Ik heb een wachtlijst met mensen die niet in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien. Die gewoon niet iedere dag fatsoenlijk te eten hebben.” Loes deelt wekelijks aan maar liefst zestig gezinnen voedsel uit. Meer kan ze op dit moment niet aan, dus de rest moet op de wachtlijst.”

Armoede in Rotterdam.

Rotterdam is één van de armste steden van Nederland. 15,4% van de Rotterdammers leeft onder de armoedegrens (CBS, 2018), bijna twee keer zo veel als gemiddeld in Nederland. Dat zijn ruim 80.000 Rotterdammers. In sommige wijken leeft een kwart tot een derde in armoede. “In Hillegersberg-Schiebroek is geen armoede, wordt vaak gezegd. Ammehoela” zegt Loes Zwarts.

Voedselbank procedure: lange wachttijden

De mensen die Loes en Henk bedienen zitten net boven de inkomensgrens die de gemeente stelt om bij de voedselbank aan te mogen kloppen. En daarom spannen zij voor deze mensen - die tussen de wal en het schip vallen - een vangnet.

Loes en Henk: "De meesten van haar ‘klanten’ zitten in de schuldsanering. Ze staan een tijdje onder bewind en houden dus geen stuiver over. Op het moment dat ze uit de schuldsanering zijn, kunnen ze weer zelf in hun dagelijks onderhoud voorzien. En dan komt er een kostbaar plekje vrij voor een gezin dat op de wachtlijst staat en al een tijdje letterlijk oud brood eet."

“Laatst werd ik gebeld door een sociale instelling of ik een noodtas kon aanbieden. De meneer in kwestie had al drie dagen niet gegeten. drie dagen! Ik heb een flinke tas voor hem gemaakt die direct kon worden opgehaald. Ja, dit soort dingen maak ik dus ook mee. En dan maar volhouden dat er in onze wijk geen armoede is.”

Wat wij doen?

Wij doen alles gewoon vanuit huis. Eerst stond de hal vol. Later ook de woonkamer. Bijna permanent kon je er nauwelijks bewegen door de vele kratten en dozen. Gelukkig kregen ze van Radio Rijnmond een blokhut voor in de tuin. Daar bewaren ze nu een groot deel van de voorraad.

Tijdens de markt op zaterdag delen Loes en Henk gratis voedsel uit aan de gezinnen die er recht op hebben. Zij krijgen een uitnodiging via de Facebookgroep en mogen uitzoeken wat ze nodig hebben. Ze maken expres geen pakketten zoals de Voedselbank. “Er zitten altijd dingen in die mensen niet lusten. En het laatste wat ik wil is dat er eten wordt weggegooid.”

Schermafbeelding 2022-06-01 om 20.29.57

‘Als je iemand écht kan helpen, voelt dat enorm goed’

Loes Zwarts