Buddy voor vluchtelingen (vrijwilliger) Vaals

Buddy voor vluchtelingen (vrijwilliger) Vaals

Vluchtelingen die te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk in het doolhof dat Nederland heet. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk bieden hen hierbij ondersteuning.

Op onze kantoren werken vrijwilligers om de vluchtelingen te ondersteunen bij hun vestiging in de gemeente. Zo ondersteunen wij bij het ondertekenen van het huurcontract, inrichten van de woning en regelen van diverse zaken rondom verzekeringen, uitkering, toeslagen en inschrijven bij huis- en tandarts. Later helpen wij meer met de integratie in de samenleving. Veel van de praktische zaken regelen wij vanaf kantoor, maar wij willen graag ook helpen in de thuisomgeving van vluchtelingen. Door dit te doen, houden wij vinger aan de pols hoe het met iemand gaat en kunnen we direct ondersteuning bieden en vragen beantwoorden.

Als buddy bezoek je een keer per week je cliënt en neem je met hem/haar de week door: hoe gaat het en waarmee kun je behulpzaam zijn. Je helpt de vluchteling met het sorteren van de post en ondersteunt bij vragen. Eenvoudige vragen beantwoord je ter plekke, voor meer ingewikkelde vragen maak je een afspraak met of voor de cliënt op kantoor. Ook kun je meegaan op verzoek naar de winkel, dokter of tandarts. Je staat naast de vluchteling en ondersteunt hem of haar.

Daarnaast heb je een sociale functie en draag je bij aan het leren van de taal. Je spreekt zo veel mogelijk Nederlands met de cliënt tijdens je bezoek of als je samen op pad gaat.

Lijkt het je leuk om vluchtelingen te helpen en als buddy naast hen te staan? Meld je dan aan!

Wie zoeken we?
Voor deze functie zoekt VluchtelingenWerk mensen die het fijn vinden om in de dagelijkse omgeving van vluchtelingen als buddy te fungeren. Je hebt tijd en energie over hebben om naast een vluchteling en zijn gezin te staan en hen te helpen met vragen over dagelijkse dingen.
Je bent sociaal en empathisch, betrokken en nuchter tegelijk. Je hebt goede sociale vaardigheden en interesse/respect voor andere culturen en kunt ingewikkelde dingen op een eenvoudige manier uitleggen.  Je bent minimaal 2 uur per week beschikbaar.

Wij bieden jou:
Een leuke kans om écht iets te betekenen in het leven van vluchtelingen.Je ontmoet veel mensen uit allerlei culturen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional.
VluchtelingenWerk Nederland biedt verder ook een inwerkprogramma waaronder een korte verplichte basiscursus, workshops en trainingen. Je ontvangt van ons een reis- en onkostenvergoeding.
Daarnaast vragen we al onze medewerkers om een Verklaring omtrent Gedrag aan te leveren.

Meld je aan en kom ons team versterken!
Kortom, help jij een vluchteling werken aan een goede start en toekomst in Nederland? Dan zoeken we jou!
 Wil je graag meer doen: heel fijn! Wij hebben ook mogelijkheden , bijvoorbeeld als maatschappelijk begeleider. Meld je aan via vaals@vluchtelingenwerk.nl en kom ons team versterken! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Apply for this position

Allowed Type(s): .pdf, .doc, .docx