Coach bij vestiging (vrijwilliger) Vaals

Coach bij vestiging (vrijwilliger) Vaals

Vluchtelingen die te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk in het doolhof dat Nederland heet. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk bieden hen hierbij ondersteuning. Deze vrijwilligers, staan onder leiding en begeleiding van een beroepskracht van onze organisatie. Wil jij ons team komen versterken om samen vluchtelingen te helpen met hun start in gemeente Roermond? Ben jij een echte regelaar met een hart voor vluchtelingen? Dan is coach vestiging écht iets voor jou!

Een traject coaching bij vestiging duurt maximaal een maand of 3 en is er op gericht om de vluchteling zo snel mogelijk op gang te helpen in de gemeente. Je begeleidt de vluchteling tijdens de eerste dag in de gemeente bij de ondertekening van het huurcontract. Ook begeleidt je bij het aanvragen van de uitkering en toeslagen en diverse andere zaken. Wij werken hiervoor met een checklist met allerlei praktische zaken die geregeld moeten worden, denk aan het aanvragen van een inrichtingskrediet bij de gemeente, het afsluiten van een zorgverzekering en een energiecontact of internet. Ook begeleid je de cliënt bij het aanschaffen van meubels en huisraad voor de woning. Je hebt hierin een adviserende rol en helpt bij het maken van financieel verantwoorde keuzes.

Ook meld je de nieuwe inwoner van de gemeente bij een huisarts en tandarts en als het een gezin betreft, meld je de kinderen aan op school.

Als coach vestiging ben je goed in regelen en organiseren. Je helpt een vluchteling voor een beperkte duur  van ongeveer 2 tot 3 maanden en geeft informatie over instanties en wet- en regelgeving. Je biedt praktische ondersteuning in de contacten met bijvoorbeeld de gemeente of woningbouwvereniging.

Veel zaken regel je vanuit ons kantoor in Vaals, maar je gaat soms ook op huisbezoek of mee naar een afspraak. Het is van belang dat je oplossingsgericht bent, initiatiefrijk en minimaal een dagdeel per week beschikbaar bent. In deze functie leer je steeds weer nieuwe mensen kennen en ben jij een wezenlijke schakel in het opbouwen van een nieuw bestaan.
Na ongeveer drie maanden zijn alle belangrijke zaken geregeld en draag je de vluchteling over aan je collega; de maatschappelijk begeleider, die verder gaat met de begeleiding richting zelfredzaamheid.

Herken jij jezelf in bovenstaande en ben jij:
Voor deze functie zoekt VluchtelingenWerk mensen die stevig in hun schoenen staan en tijd en energie over hebben om vluchtelingen te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Je hebt praktische kennis van de Nederlandse samenleving en bent goed in regelen en organiseren. Je hebt goede sociale vaardigheden en interesse/respect voor andere culturen. Je bent empathisch en kunt ingewikkelde dingen op een eenvoudige manier uitleggen.  Je bent minimaal 1 dagdeel beschikbaar per week.

Wij bieden jou:
Een leuke en uitdagende werkomgeving waar je heel veel kunt leren en veel mensen uit allerlei culturen ontmoet. Wij bieden je afwisselend vrijwilligerswerk waarbij je echt iets kunt betekenen voor vluchtelingen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional.
VluchtelingenWerk Nederland biedt verder ook een inwerkprogramma waaronder een korte verplichte basiscursus, workshops en trainingen. Je ontvangt van ons een reis- en onkostenvergoeding.
Daarnaast vragen we al onze medewerkers om een Verklaring omtrent Gedrag aan te leveren.

Meld je aan en kom ons team versterken!
Kortom, help jij een vluchteling werken aan een goede start en toekomst in Nederland? Dan zoeken we jou! Vind je 3 maanden te kort en wil je lange(re) tijd bij een vluchteling betrokken blijven: heel fijn! Wij hebben ook mogelijkheden als maatschappelijk begeleider. Meld je aan via vaals@vluchtelingenwerk.nlen kom ons team versterken! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Apply for this position

Allowed Type(s): .pdf, .doc, .docx