Human Rights Defense Curaçao krijgt wederom geen toegang tot vreemdelingenbarakken

Grote zorgen op Curaçao waar Human Rights Defense Curaçao al wekenlang geen toegang krijgt om juridische ondersteuning te bieden aan Venezolaanse vluchtelingen en migranten. Dit weekend worden zes mensen onder misbruik van omstandigheden als ‘toerist’ op een vliegtuig naar Panama gezet. VluchtelingenWerk en Human Rights Defense Curaçao vinden de situatie schokkend en eisen directe toegang tot de vreemdelingenbarakken én gevangenis om vluchtelingen juridische bijstand te verlenen.

Al jaren schenden de Curaçaose autoriteiten de rechten van Venezolanen die bescherming zoeken op Curaçao. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van Amnesty. Vluchtelingen en migranten worden direct bij aankomst op het eiland opgesloten in de vreemdelingenbarakken. Ook verblijven er tegenwoordig steeds meer vluchtelingen in de reguliere gevangenis, omdat er verbouwingen zijn. Een uiterst zorgelijke situatie waarbij kwetsbare mensen op de vlucht moeten wachten tussen mensen die een (ernstig) misdrijf hebben gepleegd. Daarbij weten vrijwel alle vluchtelingen niet hoe zij bescherming kunnen aanvragen, omdat deze regelgeving erg ingewikkeld is op Curaçao. Hierdoor is het extra belangrijk dat zij met een advocaat kunnen spreken om te weten wat hun rechten zijn.

Geen juridische bijstand

Human Rights Defense Curaçao probeert al wekenlang toegang tot de barakken én gevangenis te krijgen om mensen juridische bijstand te bieden. VluchtelingenWerk staat de lokale vluchtelingenorganisatie hier zo goed mogelijk in bij. Vorig jaar won de lokale organisatie een kort geding om toegang te krijgen tot deze gebouwen, maar twee weken geleden werd hen deze ontzegd. Hierdoor kunnen zij geen contact zoeken met de vluchtelingen en migranten die in de barakken verblijven en dreigen te worden uitgezet.

Geef Human Rights Defense toegang tot de barakken

VluchtelingenWerk Nederland vindt het schokkend dat er wekelijks grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden binnen ons Koninkrijk. Wij roepen de Minister van Justitie op Curaçao, Shalten Hato, op om Human Rights Defense direct toegang te geven tot de barakken én gevangenis om hun werk te doen. Zeker nu dit weekend zes personen dreigen te worden uitgezet naar Panama. Ook roepen wij staatssecretaris Van Huffelen op om komende week tijdens haar bezoek op Curaçao een bezoek te brengen aan de vreemdelingenbarakken om te beoordelen hoe de situatie dan is.